Devon Rex


Devon Rexens historia.

När miss Cox, i Buckfastleigh, Devonshire, England, 1960 upptäckte en lockig kattunge i en kull efter en sköldpaddsmoke bondkattshona, var det för henne ingen direkt överraskning. Hon hade tidigare sett en ensam lockig hane, som höll till vid en nedlagd gruva inte långt ifrån hennes hem.

Kattungen hade lockig päls, till och med svansen var full av lockar. Hon var tyckte att han var vacker och gav honom namnet "Kirlee"

Miss Cox kontaktade Mr. Brian Stirling-Webb, som arbetade med att få den lockiga kattrasen "Rex" registrerad och erkänd, och erbjöd honom att använda Kirlee som utparning som hjälp för att bredda genbasen på Rex katten. Då, 1960, hade Rex katten funnits i 10 år (våra dagars Cornish Rex) blivit en passion för många uppfödare i England.

Mr. Stirling-Webb och flera uppfödare blev exalterade över nyheten om ytterligare en lockig katt till deras avelsprogram. De övertalade Miss Cox att skicka Kirlee till dem där han parade flera honor. Till allas förvåning resulterade alla kattungar till att bli rakhåriga utan en enda lock.

Efter flera försök med nya kullar och rakhåriga kattungar insåg uppfödarna att Kirlee representerade en helt annan genetisk uppsättning än den som funnits de tidigare åren. Cornish Rexen kom att betecknas "Gene I" och Kirlee's "Gene II". Det beslutades också att raserna skulle hållas skilda åt och representera två olika "Rex" raser.

Rasen "Gene I" blev känd som Cornish Rex, genom sitt ursprung i Cornwall, England nära Devonshire.

Kirlee och "Gene II" blev Devon Rex, och etabliserade en look and standard som är karakteristisk för rasen. Devons Rexen päls består av alla de tre pälsanlagen som underull, överull och stickelhår om än i modifierade former och har större och porösare lockar än Cornish Rex.

1967 erkände, Great Britain's Governing Council of the Cat Fancy (GCCF), raserna var för sig och standarder skrevs för raserna separat.
Källa www.rexunited.com

 

Hem Uppfödningen Mina Katter Länkar Galleri Devon Rex Kattungar Gästbok Lisas Design